събота, 22 декември 2012 г.

Познавате ли България? 3

част 3

Публикувано от etinkata



Стигнем ли гр. Видин.... неизбежно е да се види средновековната крепост „Баба Вида”. Историята й е на повече от 2000 години. Крепостта е единственото изцяло запазено отбранително съоръжение в България. Основите й са положени в края на Х в. върху една от кулите на античната римска крепост Бонония. Завършен вид добива през XIV в., когато е бил владетелски замък на видинския цар Иван Срацимир (1352-1396/97 г.). Крепостта заема площ от 9,5 декара заедно със защитния ров. Той е с две оградни стени, по които са били разположени 11 отбранителни кули (една от тях е от XVIIв.). Крепостта е била надграждана на няколко пъти, когато градът е бил под управлението на Австрийската и Турската империи и на Българското царство.



Около гр. Видин има останки на много римски крепости. На около един километър от с. Връв, Видинско се намира разрушения и ограбен от иманяри стар римски кастел „Дóртикум”. Той е бил проспериращ митнически център за всички стоки и хора, които, са преминавали през Дунава, контролирани зорко от легионерските войници. Късноантичната крепост „Флорентиана”, до с. Флорентин общ. Ново село, Римската крепост „Ад Марум” при с. Кошава общ. Видин и т.н.



В района може да се видят и останките на римския град-крепост „Рациария” до с. Арчар общ. Димово. Рациария възниква в началото на I в. от н.е. като военен център на мястото на по-старо мизийско поселение. Името си получава вероятно от император Веспасиан (69 - 79 г.), който полага големи грижи по укрепването на долнодунавския лимес и по организирането на дунавската флотилия, на която Рациария е една от главните станции. Градът се развива като голям занаятчийски център, като златарството заема почетно място. Единствено при разкопките на Рациария е открито златно находище в жилище - такова нещо няма дори при такива известни римски градове като Херкулан и Помпей. Освен това в Рациария е било широко застъпено бронзолеярството, грънчарството, обработката на олово, стъкло и кост.



Прибирайки се към Столицата може да минем през гр. Монтана. На около 40 м. над нивото на града на на височината “Калето” се намира античната крепост „Кастра ад Монтанезиум”. В резултат на археологическите разкопки са разкрjavascript://ити порта с кула, голяма кула – блестящ образец за крепостно строителство през III – IV в., казармени и други сгради, базилика и зидове от римската епоха, жилища от каменно – медната епоха в най – долните културни пластове, както и славянски жилища и светилище.



Този път ще минем през Искърското дефиле. Първата забележителност е средновековната крепост „Шишманово кале”. Тя се намира на десния бряг на река Искър, до село Лютиброд. Под калето има пещери, наречени Шишманови пещери. Крепостта е издигната през 12 век. на скално плато. Съществувала е до 14 век.



Още в началото на дефилето ни посреща скалният феномен „Ритлите” – внушителни скални зъбери, наподобяващи ритли на каруца. В древните времена Ритлите са служили на римляните за блокиране на изхода от Искърското дефиле. Източно от тях, на левия бряг на реката, се намират руините на старобългарското градище Коритенград. Крепостта се издигала горе между двете най-високи стени на Ритлите, а градът спирал на юг до самия Искър, където бил укрепен със здрави каменни стени и бойници. В района на древния Коритенград са разкрити девет средновековни български църкви.



Искърското дефиле е едно от най-живописните кътчета на България. Ще оставя снимката да говори....



Няма коментари:

Публикуване на коментар