сряда, 9 януари 2013 г.

Великата индийска стена


Великата индийска стена



Да, освен в Китай, такива дълги и сложни защитни съоръжения са били строени фактически по целият свят. Някои са известни, други не толкова. Днес ще се запознаем по-отблизо с една стена, която дълго време е стояла в сянката на своят по-голям събрат от Китай.



Някои я наричат с името на фортът около, който е изградена – Кумхалгарх, а други просто я наричат “Великата стена на Индия”. Както и да бъде наречена обаче тя е втората най-дълга непрекъсната стена в света и затова е странно, че е известна главно в района около нея самата.



Цялата и дължита надвишава 36 километра, а самата стена е меко казано масивна. На снимките много хора я бъркат с китайската стена, но всъщност много години и цели цивилизации делят двете.



Работата по тази започва през 1443 година. Намира се в щата Раджастан, западна Индия. За построяването и е бил нужен цял Век, а по-късно през 19ти Век тя отново е била разширена. Тази крепостна стена, както вече споменахме пази форт, който се намира на 1000 метра надморска височина и доминира над целия район.



Въпреки големината на стената, а също така и историята, с която е напоена тя остава сравнително неизвестна за хората живеещи извън Индия.



На всички туристи, които посетят това място се казва да не се катерят по някои по-ниски части на стената, защото макар и извън строя, се предполага, че някои от древните трапове и механизми все още работят до известна степен.







Няма коментари:

Публикуване на коментар