петък, 28 септември 2012 г.

Нос Калиакра – красивият нос

Нос Калиакра – красивият нос

Любимо място на туристите заради екологичночистата си и неосквернена от човешка дейност територия, нос Калиакра е същинска културно – историческа съкровищница. Да се разходим до нос Калиакра - красивият нос на българското Черноморие.



Красивият нос Калиакра е от онези уникални природни кътчета в България, където можете да прекарате цели дни в съзерцание. Просто да стоите и да се взирате в необятната синева на морето, в магнетичното зарево на залеза, в безплътните очертания на хоризонта. И, заобиколени от призрачни останки, да се изпълвате със страхопочитание към бурната история на тази древна твърдина, останала в родната история като една от последните крепости, паднала под османска власт в края на XIV в.

Да, нос Калиакра е наистина впечатляващ. С форма на полуостров и образуван от непристъпни жълто-червени варовикови скали (които към края достигат височина 70 м.), той е вдаден 2 км навътре в морето, образувайки уютен залив. Целият масив е набразден от нишите, пещерите и арките, издълбани от бясно разбиващите се в него вълни, в кристално сините води наоколо плуват делфини, а по крайбрежието гнездят защитени птици.




Макар и появил се на картата за първи път едва през XIV, в продължение на 2 хилядолетия той бива експлоатиран и плячкосван за стратегическа резиденция от редица цивилизации, чиито следи личат и днес.

Първо, през IV в. пр. Хр тук се заселва едно тракийско племе, което създава своето укрепено селище и му дава името Тиризис. Те превръщат вдлъбнатините и естествените скални формирования (до които може да се достигне само откъм водата), в жилишни помещения, които по-късно, според антични източници, са използвани от Александър Велики за скривалище на несметните му богатства.



По-късно римляните наричат мястото Акра (крепост), византийците – Акре Кастелиум, а при българския болярин Добротица, превърнал го столица на управляваното от него Добруджанско деспотство, нос Калиакра получава и съвременното си име – „Красив нос“ (в превод от гръцки „калос“ - красив, добър и акра – нос, крепост). Именно в този период той преживява и най-големия си разцвет – укрепен средновековен град със статута на църковно средище, където се секат монети и се развива корабостроенето.

Нос Калиакра - красивият носДнес, обявен за природен и археологически резерват, нос Калиакра попада под No 24 в списъка на 100-те Национални туристически обекта. Намира се в най-югоизточната точка на Добруджанското плато, на около 70 км от морската столица Варна , на около 12 км от рок столицата на България – Каварна и на около 500 км от София.

Разбира се, за обект от подобна величина легендите също не са изключение. Най-популярната е свързана с името му и датира от периода на Османското робство. 40 български девойки преплели косите си една в друга и се хвърлили от края на носа, за да не бъдат пленени от турците. Най-красивата от тях се казвала Калиакра.

И в чест на това предание, днес в началото на едноименния нос се издигат каменен обелиск и арка, кръстени „Портата на 40-те девици”.



Друга легенда пък разказва, че Бог създал твърдината под краката на Свети Никола (покровителя на моряците), когато той бил приклещен от поробителите на ръба на местността. Въпреки че все пак те го пленили, на това място сега ви очакват бял параклис и каменна арка, символизиращи гроба на светеца.



Свързани или не с народните вярвания, тези и всички останали крепостни руини на нос Калиакра с право са определили статута му на археологически резерват. И макар да са запазени или пресъздадени само много малка част от тях, те са достатъчни да изградите цялостна картина на някогашния средновековен град.

Нос Калиакра - красивият носПо асфалтиран път през главната порта ще можете да надникнете дълбоко във вътрешността на Калиакра и да стигнете чак до последната арка, от която се разкрива приказна панорамна гледка към морето. На много места ще забележите запазените основи на различни сгради, включително крепостните стени, части от водопровода, баните и резиденцията на владетеля.

По стълби, вкопани в земята, ще имате възможност да надникнете в тракийските скални „жилища”, а калдъръмен път ще ви отведе в подножието на скалите. Там ви очакват няколко каменни монумента, които са част от експозицията на разположения малко по-надолу малък археологически музей. Освен че ще видите изложени битови вещи открити при разкопки, ще научите в детайли историята на нос Калиакра и ще се запознаете с оригиналния архитектурен план на града.





Особено важно звено на нос Калиакра са морският фар, радиолокационната станция и метеорологичната станция, които се грижат за съвременния облик на местността и в същото време са осигуряват безопасната навигация на преминаващите през тези води плавателни съдове.

Ако имате възможност да замръкнете на нос Калиакра, не се колебайте да го сторите – от една страна ще се насладите на залеза, а от друга през нощта ще се насладите на същинско светлинно шоу, благодарение на монтираната система за художествено осветление, състояща се от над сто цветни прожектора.



И накрая, но не по-маловажно. В случай, че искате да се подкрепите, отдъхнете или полюбувате на Красивия нос, на ваше разположение са кафене и ресторант. Но не какъв да е – освен с превъзходната си кухня и гостоприемството на домакините, ресторантът на нос Калиакра е известен и с оригиналното си архитектурно решение. Разположен на две нива, той разполага с 160 места на сенчеста тераса с панорамна гледка и с други 140 места, разпределени в две зали във вътрешността, приютена в...истинска пещера. Е как да не го посетите?!

И ако все още се замисляте дали иам смисъл да пътувате до толкова далечна точка на България, вземете предвид един друг факт. С обща площ от 687,5 хектара Калиакра (вклчително носа) е сред първите защитени територии в страната и единствено тя включва и защитена морска територия[/b]



Ето защо разходката до там ви дава уникалната възможност да видите не само древните исторически паметници, но и да се снимате с делфините, да разберете къде са обиталищата на някои редки представители на флората и фауната, а също и да си вземете печат за още един посетен национален туристически обект.

Приятна разходка до нос Калиакра – красивият нос!

Цвети Тошева

Няма коментари:

Публикуване на коментар