понеделник, 1 октомври 2012 г.

Болата край Каварна сред най-красивите заливи в света

Болата край Каварна сред най-красивите заливи в света



Каварненският залив „Болата” става част от Клуба „Най-красивите заливи в света”.

Приемането в елитната компания на световните райски кътчета е решено преди дни в Бодрум на годишната сесия на Клуба.

Пълноправното вливане на първия български залив в елитната група на райските кътчета ще стане на следващото редовно заседание на Клуба, което ще бъде догодина в Камбоджа.



Кандидатурата на българския залив е представена и защитена от вицепрезидента на Клуба Мария Мейра, която е и кмет на португалската община Сетубал.

Три дни след признаването на „Болата” за един от най-красивите заливи в света, Мейра и председателят на Асоциацията на Българските Черноморски общини и кмет на Аксаково Атанас Стоилов подписаха официално споразумение за побратимяване на Сетубал и Аксаково.

На сесията в Камбоджа се очаква Мария Мейра да оглави елитния Клуб на заливите и съвместно с партньора си от Аксаково инж. Стоилов да внесат втора номинация на български залив – Созополския, за пълноправно членство сред най-красивите заливи в света.



„Приемането на български залив сред най-красивите в света е изключително добра възможност България да заяви присъствието си като световна туристическа дестинация през Клуба на най-красивите заливи. Ако България има два свои залива в Клуба, това ще я изравни с Испания, Канада и Португалия и ще я изведе пред Турция, Гърция и други утвърдени туристически локации”, коментира председателят на Асоциацията на черноморските общини Атанас Стоилов.

Къде е разположено българското райско кътче:



Болата се намира до бивша военна станция. Плажът е широко известен и като място за гмуркане, освен това е единственият резерват в България, включващ и акватория, морска площ.

Над езерото минава Виа Понтика — една от големите въздушни магистрали на мигриращи птици от цяла Европа. В него гнездят интересни водолюбиви птици — малък воден бик, малък гмурец, земеродно рибарче, патици и др.



Открити са останки от антични и средновековни селища, уникални каменни кръгове, жертвени камъни, скални пещери -жилища. Отвесният бряг е осеян с подводни пещери с множество ниши в скалите.

През Болата протича къса рекичка, която се подхранва от множество извори. На мястото, където тя се влива в морето, се образува устие на лагуна. Тук е единственият пясъчен плаж в района на Калиакра.



В пещерите на Болата са открити останки от антично селище и свидетелства за живот от 400 г.пр.Хр. , както и Малтийски кръст - свидетелство за търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа.

Стръмна пътека на север се изкачва до върха на скалната стена, откъдето се открива великолепен изглед към цялата клисура. Само оттук се вижда изцяло нос Калиакра.

автор: Ивайло Кючуков

Няма коментари:

Публикуване на коментар