събота, 13 октомври 2012 г.

СТРАШНОТО ЕЗЕРО в Рила и колко страшно е наистина....

СТРАШНОТО ЕЗЕРО в Рила и колко страшно е наистина....



В първият ден от месец октомври поемаме за еднодневен, около 10 часов поход в Рила. Синоптиците обещават много слънце, а къде най-добре да се полюбуваме на есенните лъчи ?
Потегляме от ЦПШ Мальовица, стигаме хижата Мальовица- зад хижата се вижда връх Мальовица.



И понеже тук растителността е главно иглолистна- почти не се усеща настъпващата есен....а и денят е тьй приказно слънчев......!

връх Камилата



Иглите



Красиви езера и върхове по доста трудният път...



И самото Страшно езеро, разположено на 2475 м надм. височина - невероятно внушително и оградено от циркуса Купена, Иглите и Ловница.

В този прекрасен ден езерото и мястото беше така тихо и спокойно, но за името му се носят разни легенди, свързани все с преживявания там горе, при лошо време, буря и гръмотевици. Представям си, какво е усещането, след като дори в този спокоен ден гласовете ни отекваха зловещо, завихряни от околните върхове....А казват, че на изгрев слънце дори водата не се виждала, а езерото било като тъмна дупка...Е, на нас ни се стори чудно красиво място....може би сме улучили точният ден.

Оттам - към Йончево езеро- 2013 м надм.в., спокойно и величествено, разположено под връх Попова капа .



Наоколо е местността Ръждавица - тя самата е един невероятен лунен пейзаж....с налягалите изсъхнали клекове в сиво и около тях червени дребни растения.



Докато стигнеш до самото езеро и тучната поляна в северната му страна, наоколо така динамично се откриват чудни гледки- възхититилно е !



Навръщане



разбрахме, че се движим по един международен път :



макар че през целият ден на нашето катерене не срещнахме други представители на човешкият вид...
Маршрутът е труден, почти през цялото време е изкачване или спускане по камъни, равно почти няма...но си заслужава усилието.
А Рила има и други очарования

За вас, с пряк репортаж от Рила - предава

МАРИЯ ПЕПЕЛДЖИЙСКА - Пепеляшка:

Няма коментари:

Публикуване на коментар