четвъртък, 30 август 2012 г.

Резерватите в Рила

Резерватите в Рила

Рила се намира в югозападната част на страната и е най-високата планина на Балканския полуостров. Рила означава „многоводна планина“ и името й не е случайно - тук има над 200 езера и множество минерални извори в разломните зони (Сапарева баня, Долна баня, Костенец и др.). В Рила са обособени пет резервата - "Парангалица", "Централен Рилски резерват", "Ибър", "Скакавица" и "Риломанастирска гора". "Парангалица" и част от "Централен Рилски резерват" са вписани в Списъка на биосферните резервати на ЮНЕСКО.



"Парангалица" се намира в югозападната част на Рила, близо до Благоевград. Има площ от 1509 хектара и е обявен за резерват през 1933 г. Името му идва от гръцката дума “парангалос”- “забранено”, “завардено”. В „Парангалица” се намират едни от най-старите смърчови гори в Европа, на възраст над 200 години. Горите създават благоприятни условия за развитието на около 290 висши растения и много животински видове, включени в Червената книга на България. В Парангалица се намират най-големите популации на рилска иглика. Животинският свят на резервата също е разнообразен. Сред многобройните видове птици са орехчето, синигери, чинки, кълвачи, обикновената кукувица, глухарят, лещарката и др. Резерватът е дом и за много видове бозайници – благороден елен, сърна, кафява мечка, лисица, дива котка и др.





"Централен Рилски резерват" е най-големият резерват на Балканския полуостров. Създаден е през 1992 г. и обхваща територия с площ 12 400 хектара. В резервата се намират най – високите рилски върхове, дълбоките долини на реките Марица и Искър, множество циркусни езера – Маричини, Мусаленски, Скакавишки. Почти цялата защитена територия е покрита с иглолистни гори от смърч, ела, бял бор, бяла мура и клек, с подлес от боровинки. Релефът във високите части е алпийски. В областта на Маричините езера се срещат редки растителни видове - алпийската роза, пролетното котенце, рилската иглика. Животинският свят също е разнообразен, като с най-голяма численост са стадата от диви кози. Срещат се и кафявата мечка, златката, глухарят и други.







"Ибър" е обявен за резерват през 1985 г. с територия от 2249 хектара. Тъй като защитената територия се простира на различни надморски височини, растителният и животинският свят тук са особено богати. Установени са повече от 400 вида висши растения (има големи популации от клек, срещат се също и рилска иглика, алпийска роза , трансилванска камбанка и много други). В района гнездят над 50 вида птици, някои от които застрашени от изчезване - скален орел и голям ястреб. От бозайниците се срещат кафява мечка, вълк, сърна, лисица, дива свиня и други.



"Скакавица" е един от най-малките резервати в България с площ от около 70 хектара. Обявен е за защитена местност през 1968 г. и се намира в северозападната част на Рила. Тук е и най-високият водопад в планината - Скакавица. В резервата има вековни гори от бяла мура, както и други защитени и редки растителни видове, като планински божур, български омайник и др. Животинският свят е разнообразен. От бозайниците най-разпространени са сърната, дивата свиня, лисицата, вълкът и др. Освен това се срещат и видовете глухар, черен кълвач, сокерица, усойница, планинска водна жаба.



"Риломанастирска гора" е резерват с площ от 3676 хектара, създаден през 1986 г. с цел да запазят първичните иглолистни и смесени елово - букови гори, както и много рядко срещани и застрашени видове. Другото важно значение на резервата е да опази архитектурно - историческата местност "Рилски манастир" (Рилският манастир е обявен от ЮНЕСКО за паметник на културата). Залесените плoщи обхващат около 48 % от резервата. В района се срещат рилската теменуга, рилското планинско подрумниче, рилският ревен, беладоната, планинският козар, голата гъшарка и други, които са защитени от закона или попадат в Червената книга. Разнообразие има и във фауната на "Риломанстирска гора". Тук може да се видят дъждовник, алпийски тритон, жаба дървесница, живороден гущер, слепок, дива коза и други. Птиците са представени от десетки видове, включително и някои грабливи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар