вторник, 3 юли 2012 г.

Познавате България?

Глинената къща в с. Лещен

Къщичката е уникална не само като архитектура, но и като вътрешно оформление. В построяването и е вложена изключителна фантазия и ако не бяха някои от съвременните удобства, които помагат за по-приятното прекарване на гостите, като луксозни бани и кабелна телевизия, то можеше да се пренесете директно в каменната ера. Всеки гост може да се възползва от възможността да комбинира почивката си в Глинената къща с гощавка в „Кръчмата“, която предлага разнообразни ястия от Българската традиционна кухня.



Къщите в с. Лещен имат сертификат „Зелена Къща” от БААТ ( Българската асоциация за алтернативен туризъм ) . Основните параметри на предлагането, които подлежат на оценка са:

- ефективно използване на вода и енергия
- управление на отпадъците
- информация за гостите
- принос към местната икономика
- отговорно отношение и информация за местната природа и култура
- сигурност и комфорт на настаняване



Село Лещен е един от най-привлекателните и автентични курорти за селски туризъм в България. Разположено върху южния склон на Западните Родопи на 200 км. от София, пред него се открива незабравима гледка към Пирин планина.



През четирите сезона на годината домакините предлагат различни начини на забавления и отдих – лов и риболов, излети в планината, плуване и балнеолечение в близкия курорт Огняново/5/ с открит и закрит басейн, бране на гъби и билки, разходки до съседните етнографски комплекси Ковачевица/7/, Долен/20/ и Делчево/18/, както и еднодневни пътувания до Роженския манастир край Мелник/60/ и известния ски-курорт Банско/50/. Могат да бъдат посетени резерватът “Тъмната гора” с вековни буки и елови дървета, скалните образования, известгни като тракийски светилища “Козият камък” и “Черната скала”, каньонът на река Канина и живописната местност “Синият вир”.

Местната Галерия организира културни мероприятия, които са традиционни за този край на Родопите. Достъпни и отворени са за посетители.



На 120 километра от селото се намира град Кавала в Гърция, където човек може да отиде на еднодневни екскурзии и да се порадва на красивите Гръцки плажове и кристално чиста вода.

За една истинска и незабравима почивка, село Лещен и Глинената къща са идеалното място.





Няма коментари:

Публикуване на коментар